ინგრედიენტები:
ლობიო - 1 კგ;
ღორის ქონი - 100 გრ (ან ზემოთ ნახსენები ჩახარშვის მეთოდით);
ფქვილი - 1 კგ;
საფუარი - 1 სუფრის კოვზი;
შაქარი - 1 სუფრის კოვზი;
ზეთი - 2 სუფრის კოვზი;
მარილი - 1 ჩაის კოვზი;
მომზადება:
გულსართი:
ვხარშავთ ლობიოს (შეგიძლიათ, წინა ღამეს დაალბოთ). პირველი წამოდუღების შემდეგ წყალს ვუცვლით და ვაგრძელებთ ხარშვას. კარგად რომ მოიხარშება, წყალს გადავწურავთ, დავუმატებთ მარილს გემოვნებით, შევაზავებთ ღორის ქონით და ჩავზელთ, მასა თუ კარგადაა ცხიმით გაჯერებული - ლობიო არავითარ შემთხვევაში არ გადმოიყრება.
ცომი:
1 ლიტრ თბილ წყალში (ვინაიდან უკვე ცივა, წყალი უფრო ცხელი უნდა იყოს, ვიდრე გრილი. ხელს არ უნდა გწვავდეთ, თუმცა კარგად თბილი უნდა იყოს) ვყრით 1 სუფრის კოვზ შაქარს, 1 სუფრის კოვზ საფუარს, 1 ჩაის კოვზ მარილს. მოვურიოთ და ყველაფერი კარგად რომ გაიხსნება, ფქვილიან თასში ჩავასხათ. მოვზილოთ რბილი ცომი და დავდგათ ასაფუებლად.
ცომის გუნდა გავაბრტყელოთ, დავადოთ გულსართი, მოვუკრათ პირი და გამოვაცხოთ. ცხობა შესაძლებელია ტაფაზეც და ღუმელშიც. ცხობისას ცხიმის გამოყენება საჭირო არის. უკვე გამომცხვარ ლობიანს ზემოდან კარაქი გადაუსვით.
რაჭული ლობიანისთვის დიდი მნიშვნელობა აქვს, თუ რომელი ჯიშის ლობიოს გამოიყენებთ. ყველაზე შესაფერისია "ბათუმელას" ჯიში.
ამ ლობიანში სანელებლები არ იხმარება. მათ შორის არც პილპილი. მხოლოდ მარილი.
მასალის გამოყენების პირობები