ინგრედიდიენტები
1 კგ ხაჭო
200 გრ შაქარი
5 კვერცხი
3 ს.კ. არაჟანი
3 ს.კ. ფქვილი
ვანილი
მომზადება
ნამცხვარი დავფხვნათ – ბლენდერში დავატრიალოთ ან ცელოფანში მოვათავსოთ და ზემოდან ცომის საგლინველა გადავატაროთ. დაფხვნილ ნამცხვარს მოვასხათ გამდნარი კარაქი და კარგად ავურიოთ. ეს მასა გადავიტანოთ საცხობ ფორმაში (26 სმ. დიამეტრის) და ძირზე თანაბრად გავანაწილოთ ისე, რომ ოდნავ გვერდებზეც ამოვიდეს.
საცხობი ფორმა შევდგათ მაცივარში და შევუდგეთ ხაჭოს მასის მომზადებას: ავთქვიფოთ შაქარი და ხაჭო, სათითაოდ დავუმატოთ კვერცხები. ბოლოს დავუმატოთ არაჟანი, ფქვილი და ვანილი. ჩიზქეიქს დიდხანს თქვეფა არ უყვარს, ინგრედიენტები, უბრალოდ, უნდა შეერიოს ერთმანეთს.
შეგვიძლია მიქსერი არც გამოვიყენოთ. ხაჭოს მასა დავასხათ დატკეპნილ ძირს და შევდგათ წინასწარ 180 გრადუსზე გახურებულ აირღუმელში, ზედა თაროზე და დაახლოებით 40-45 წუთის განმავლობაში ვაცხოთ. როცა კიდეები საცხობ ფორმას მოსცილდება და ოდნავ მოიბრაწება, ესე იგი, მზადაა.
ჩიზქეიქის გული, კიდეებთან შედარებით, თიმთიმა უნდა იყოს, თითქოს მომზადება აკლიაო, მაგრამ ამან არ დაგაფრთხოთ – როცა გაცივდება, გულიც გაუმკვრივდება. ზოგჯერ ჩიზქეიქს ცხობისას ზედაპირი უსკდება.
თუ გვინდა, რომ გლუვი და კრიალა ზედაპირი ჰქონდეს, მაშინ ავურიოთ 100 მლ არაჟანი და 2 ს.კ. შაქარი და საბოლოო მომზადებამდე ათი წუთით ადრე მოვასხათ ზემოდან, შემდეგ კი ისევ შევაბრუნოთ გაზქურაში.
მზა ჩიზქეიქს ვაცადოთ შეგრილება. შემდეგ რამდენიმე საათით ან მთელი ღამით დავტოვოთ მაცივარში. სერვირებისას ზემოდან შეგვიძლია მოვასხათ რაიმე მურაბა.
რჩევა
ჩიზქეიქის გამოსაცხობად უმჯობესია გამოვიყენოთ ისეთი საცხობი ფორმა, რომელსაც გვერდები ეხსნებ
ნამცხვარი დავფხვნათ – ბლენდერში დავატრიალოთ ან ცელოფანში მოვათავსოთ და ზემოდან ცომის საგლინველა გადავატაროთ. დაფხვნილ ნამცხვარს მოვასხათ გამდნარი კარაქი და კარგად ავურიოთ. ეს მასა გადავიტანოთ საცხობ ფორმაში (26 სმ. დიამეტრის) და ძირზე თანაბრად გავანაწილოთ ისე, რომ ოდნავ გვერდებზეც ამოვიდეს.
შევუდგეთ ხაჭოს მასის მომზადებას.
თქვიფოთ შაქარი და ხაჭო, სათითაოდ დავუმატოთ კვერცხები ხაჭოს მასა დავასხათ დატკეპნილ ძირს და შევდგათ წინასწარ 180 გრადუსზე გახურებულ აირღუმელში, ზედა თაროზე და დაახლოებით 40-45 წუთის განმავლობაში ვაცხოთ.
მასალის გამოყენების პირობები